High Risk Medicatie

Uit de Centrale Medicatiefouten Registratie (CMR) blijkt dat de meeste medicatiefouten optreden bij parenterale geneesmiddelen. Dit zijn alle geneesmiddelen die worden geïnjecteerd. Ook wel high risk medicatie genoemd. Mediclabel ondersteunt zorginstellingen bij het klaarmaken en toedienen van high risk medicatie. Dat het juiste geneesmiddel, in de juiste dosering, op de juiste wijze is klaargemaakt en via de juiste toedieningsweg, op het juiste tijdstip, op de juiste toedienwijze, aan de juiste patiënt wordt toegediend.

Erasmus MC en Mediclabel

Mediclabel ondersteunt het Erasmus MC in het klaarmaken van parenteralia volgens het Veiligheidsmanagementsysteem thema ‘High Risk Medicatie’. Ieder geneesmiddel wordt met Mediclabel voorzien van een speciaal ontwikkeld standaard toedienetiket met scanbare barcode. De medicatie wordt door middel van scanning gecontroleerd en geregistreerd in het EPD. Het Erasmus MC verhoogt en borgt hiermee de patiënt veiligheid.

Klaarmaken van High Risk Medicatie

Onder high risk medicatie vallen alle parenterale geneesmiddelen, dit zijn geneesmiddelen die worden geïnjecteerd. Het klaarmaken van parenteralia is gespecialiseerd werk. Het Erasmus MC werkt volgens een duidelijk protocol voor het klaarmaken en toedienen van parenteralia. Van het controleren van het voorgeschreven middel tot en met een paraaf op het toedienetiket van een tweede persoon en de evaluatie nadat het middel is gegeven. Deze dubbelcheck bij klaarmaken en toedienen is vereist door de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Toedieningsregistratie

Het Erasmus MC realiseert met Mediclabel toedieningsregistratie van geneesmiddelen. Zij kunnen de barcodes op de geneesmiddelen scannen en vervolgens de toediening hiervan bij de patiënt controleren en vastleggen.

DataMatrix

Het speciaal ontwikkeld standaard toedienetiket is voorzien van de DataMatrix barcode. Deze barcode ondersteunt het Erasmus MC in het verbeteren van de medicatie- en patiëntveiligheid. Mediclabel kan indien gewenst ook andere barcodes voor u genereren.

Benieuwd hoe het Erasmus MC werkt met Mediclabel?

Gebruiksvriendelijk en Snel

Mediclabel is een gebruiksvriendelijke applicatie, online toegankelijk binnen uw eigen beveiligde omgeving en centraal te beheren. U kunt heel snel de juiste etiketten genreren. Alle handelingen van gebruikers zijn volledig traceerbaar. U kunt zelf gebruikers aanmaken. Mediclabel kent twee gebruikersrollen; operator en administrator.

Wilt u meer weten?

Bel, mail of bericht de Mediclabel klantenservice.